Finanční on-line hry – díl 2. – Časovat trh, nebo koupit a držet?

U klientů se občas setkávám s názorem, že si počkají na tržní propad a pak zainvestují peníze, které mají na investice připraveny. Má to určitě svou logiku. Každý přece chce nakupovat levně a pak draze prodávat. Co se ale může stát, když se pokoušíme časovat trh?


Nejdůležitější investiční zásady

Stáhněte si zdarma e-book, který vám odhalí to nejdůležitější, co potřebujete k úspěšnému investování.

STÁHNOUT ZDARMA

Dnešní druhý díl seriálu o finančních hrách bude spíše pro plnoleté, kteří už jsou výdělečně činí a přemýšlí o tom, jak bezpečně zhodnotit své volné peníze. Ukázat jej ale můžete i vašim dětem. Nechte je zahrát si na tradera. Úspěšných traderů je málo. Mám štěstí, že jednoho takového znám a mohu jeho služeb využívat v rámci Investičního fondu Peníze pod kontrolou. Čtěte dále, přiblížím vám více téma časování trhu a pak představím online hru od švýcarské renomované banky UBS, kterou si můžete časování vyzkoušet.

Finanční trhy sice kolísají, v dlouhodobém pohledu ale stále rostou, jak můžete vidět na následujícím grafu, který zobrazuje vývoj amerického akciového indexu S&P 500 od ledna roku 1928 do května 2019. Tento index obsahuje 500 největších amerických firem obchodovaných na americké burze NYSE.

Zdroj: https://www.macrotrends.net/2324/sp-500-historical-chart-data

Šedivé sloupce představují finanční krize, které tento index pamatuje. Problémem je, že nikdo neví, kdy nějaká krize přijde. To znamená, že nikdo nemůže s jistotou říci, že jsme už na pomyslném vrcholu tržní křivky a že zítra trh začne padat. Stejně tak, pokud už trhy klesají, opět nikdo neví, kde je dno, od kterého se odrazí a začnou opět růst.

Už v letech 2012 – 2014 mi klienti říkali, že očekávají příchod krize. Že s investováním počkají. Že trhy rostou moc dlouho a musí přijít pád. Ano, je nutné být na krizi připraven. Např. tím, že naše portfolio obsahuje pravidelnou měsíční investici, která mu při pádu trhů velmi pomáhá. Nebo také tím, že neustále máme připravenou nějakou hotovost, kterou můžeme při poklesech poslat na trh. Za lepší ceny totiž už nikdy nemusíme v našem životě nakoupit. To je správná příprava na krizi. Ale zůstávat mimo trh, protože se bojíme tržního propadu, je cesta do inflační pasti a znehodnoceným úsporám.

Od roku 2014 americký akciový trh vyrostl o 45 %, jak můžete vidět níže na grafu indexu S&P 500.

Zdroj: https://www.teletrader.com/us-spx-500-index/index/chart/tts-76593503

45 % je 450.000 CZK z jednoho milionu. Jde o roční zhodnocení 9 %, což je běžný průměrný výnos akciových trhů včetně dividend. Mít 450.000 CZK, nebo je nemít? Zainvestovat do akcií, nebo nechat peníze na spořícím účtu napospas inflaci? Jistě, taky by se mohlo stát, že zainvestujete a trhy zrovna propadnou. Ovšem právě proto je potřeba rozkládat riziko, nejlépe investovat nejen jednorázově, ale i pravidelně každý měsíc a mít co nejdelší investiční horizont. Tak bude mít váš kapitál více času na kompenzaci případných tržních propadů.

A nebo (pokud se propadu opravdu bojíte) jednorázovou investici rozložte v čase. Stanovte si např. takové pravidlo, že 5.000.000 CZK, které máte připraveny na investice, zainvestujete na pětkrát po 1.000.000 a to vždy tehdy, když trh poklesne o 5 %. Fantazii se meze nekladou. Vlastně kladou. Myslete na to, že byste se vždy měli nechat usměrnit šikovným a zkušeným investičním poradcem. Jak poznat šikovného investičního poradce se dočtete v mém seriálu o investičních poradcích, který najdete na mém blogu.


Rychlý přehled
18 tipů, jak ušetřit peníze

Stáhněte si zdarma přehled nejdůležitějších tipů, které Vám pomohou mít více volných peněz.

STÁHNOUT ZDARMA

Pro investora, který si myslí, že trhy jsou moc vysoko a čeká s investováním svých peněz na tržní pokles (aby nakoupil levněji), hrozí velké riziko toho, že trhy budou růst dalších několik let a „utečou“ mu. Investor tak akorát prodělá díky inflaci, která bude snižovat kupní sílu jeho peněz. S tímto přístupem také nemusí zainvestovat nikdy, protože akcie se zřídkakdy vracejí na své nízké úrovně z minulosti. Naopak se většinou obchodují blízko svých maxim, jak je vidět na dalším obrázku.

Zdroj: VHI

Z grafu je patrné, že pokud chcete „chytit“ pokles trhu a v něm zainvestovat, máte pouze 11 – 14% pravděpodobnost, že se vám to povede. Akciové trhy jsou totiž v 70 % případů v mírném růstu.

Nyní se dostáváme ke slíbené hře „How well can you time the market?“ Švýcarská banka UBS, jeden z největších správců finančního majetku soukromých investorů na světě, vyvinula šikovnou ukázku toho, jak to vypadá, když se pokoušíte časovat trh. Jde o online hru, kterou si můžete zkusit zahrát i vy. Hra vždy vezme náhodné 20leté období akciového trhu a vy máte minutu a dvacet sekund na to si zaobchodovat. Klikněte na tlačítko Start a nakupujte a prodávejte, zkoušejte chytat tržní poklesy a uvidíte, zda překonáte trh. Mně se to povedlo jednou a to jsem hru hrál asi tak 15krát.

Když se Vám povede trh překonat, pošlete mi printscreen výsledné obrazovky na chcimit@penizepodkontrolou.cz. Získáte ode mě slevu 20 % na zpracování vašeho investičního plánu.

Ponaučení je jednoduché. Chcete-li se např. zabezpečit na důchod a investovat několik let, nejefektivnější je prostředky správně rozložit a nejlépe si nechat zpracovat opravdu profesionální investiční plán. Plán, který vám přesně spočítá, kdy dosáhnete na své cíle. A pak už jen nakoupit diverzifikované portfolio investičních nástrojů, držet je (osvědčená strategie „buy and hold“) a alespoň jednou ročně kontrolovat jednotlivé třídy aktiv, zda se výrazně nevychýlily ze svých poměrů.

Chcete být i vy zabezpečeni na důchod? Víte, že i s několika tisíci, které budete měsíčně odkládat alespoň 10 let, téměř jistě dosáhnete na milionové částky, které vám zajistí klidné a pohodové stáří? Vyplňte formulář pod obrázkem a na schůzce se mnou zjistíte, co můžete udělat proto, abyste v pokročilém věku z vašeho stromu hojnosti sklidili co nejvíce sladkých jablek.

Mějte pohodové dny.

Jakub

Investiční poradce, lektor finanční gramotnosti, zakladatel Investičního fondu Peníze pod kontrolou, příznivec férového a bezpečného investování a v neposlední řadě také milovník své rodiny a volného času, který se našel v tom, čím se živí.

ŘEKLI O MNĚ

"S Ing. Hesounem se známe řadu let od dob jeho působení na pozici privátního bankéře jedné velké banky, jejímž jsem klientem. Vzhledem k tomu, že mi vždy vyhovoval jeho styl práce, zůstali jsme v kontaktu i poté, co z banky odešel a osamostatnil se jako privátní finanční poradce. Hlavními důvody pro mé rozhodnutí zůstat s ním v kontaktu a nadále využívat jeho služeb jsou jeho solidnost, přesnost, za všech okolností férové jednání, a to hlavní, pozitivní finanční efekt plynoucí z investic a rozhodnutí, která mi pomohl učinit."
Ing. Stanislav KumžákObchodní ředitel pro východní Evropu - VISCOFAN CZ s.r.o.
"Jakub Hesoun byl 1,5 roku členem týmu ERSTE Premier v Českých Budějovicích, který se zabývá obsluhou Top Affluentní klientely v ERSTE Premier, prémiové službě České spořitelny, a.s. U Jakuba jsem nejvíce oceňoval jeho znalosti z oblasti investičního bankovnictví a také schopnosti tyto dovednosti předávat dále, ať svým klientům nebo kolegům v týmu."
Ing. Petr MichalecManažer ERSTE Premier centra České Budějovice
"S panem Ing. Jakubem Hesounem spolupracujeme již několik let. Ing. Hesoun připravuje pro naší organizaci školení na témata dle naší zakázky. Nejčastěji řešená témata jsou dluhová problematika, finanční gramotnost, spoření a investice. Účastníci si chválí jasnost a srozumitelnost přednášek i trpělivost věnovanou každému dotazu účastníka. Jako organizátoři oceňujeme ochotu, rychlou a vstřícnou komunikaci a profesionální přístup lektora."
PhDr. Miroslava HoreckáŘeditelka PorCeTa, o.p.s., Tábor
"Profesionalitu a vysokou kvalitu považuji u investičního poradce za "normální". Ing. Jakub Hesoun k tomu ovšem skýtá nadstavbu tím, že vnímá klienta i srdcem, takže výsledná spolupráce je na té nejvyšší úrovni."
Jana KrálováKlientka - investiční poradenství
"Pan Jakub Hesoun je profesionál, s velkými zkušenostmi, přehledem a jedinečným osobním a přátelským přístupem. Když jsem řešila nově vzniklou životní situaci, velice profesionálně a trpělivě mi poradil. Nikdy neměl problém zodpovědět mé nekonečné otázky a vždy jsme si vše pečlivě prošli, abych si byla jista, že je to ta nejlepší možnost pro mne a jak dále postupovat. Vřele doporučuji spolupráci s panem Hesounem."
Eva TisoňováKlientka - individuální poradenství

LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK?

Pokud ano a chcete o tématu vědět více

jistě najdeme cestu, jak byste i Vy mohli získané informace zužitkovat.

Upozornění na rizika: historické výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota investice může kolísat a může i významně spadnout pod svou výchozí úroveň. Koncepty zde uvedené nejsou poradenstvím k žádným konkrétním investičním nástrojům. Reperezentují názory a zkušenosti autora. Článek nemůže nahradit osobní schůzku a autor neodpovídá za žádné rozhodnutí, které na základě jeho přečtení učiníte. Vždy se ohledně Vašich financí raďte s odborníky, než podepíšete jakoukoliv smlouvu.